Молдова одобри законопроект, с който руският език става официален в случаи

...
Молдова одобри законопроект, с който руският език става официален в случаи
Коментари Харесай

Молдова призна руския език за официален в държавните агенции

Молдова утвърди законопроект, с който руският език става формален в случаи на междуетническа връзка, съобщи БНР. Вече цялата информация от държавните организации би трябвало да бъде показана на румънски (молдовски) и съветски.

Езиковата промяна беше препоръчана от Партията на социалистите на досегашния президент Игор Додон. На второ четене законопроектът беше подсилен от 55 от 101 депутати. Привърженици на концепцията споделят, че работят съгласно искания на рускоговорящи жители, които би трябвало да наемат преводачи, когато им се постанова да поддържат връзка с държавни организации. Според депутатите повече от една трета от жителите в Молдова употребяват основно руски език и поади тази причина техните ползи би трябвало да бъдат взети под внимание. 

Игор Додон прикани промяната да бъде призната допустимо най-скоро, с цел да може той да подпише закона, преди новоизбрания президент Мая Санду да встъпи в служба, защото съгласно него тя няма да се съгласи да подпише.

Опозиционните партии, измежду които е и ``Действия и солидарност`` на Мая Санду, разкритикуваха промяната. Те упрекват социалистите, че предизвикват проруските политики и се стремят да разделят обществото.

Кремъл приветства одобряването на законопроекта. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков акцентира смисъла на този език за жителите на постсъветските страни: " По един или различен метод съветският език се приказва и ще се приказва в пространството на някогашния Съветски съюз, потреблението на съветски език е естествено условие за популацията на страните от някогашния Съветски съюз. "

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР